De små tingene

Legger du merke til de små tingene i hverdagen, mens du haster fra sted til sted? Og tar du deg tid til å gledes over dem – hvis du legger merke til dem? Har du tenkt over hvor lite som skal til for at en dag skal føles lysere og lettere?

Selv finner jeg (nesten) alltid glede i naturen. Når dagene føles tunge og jeg mangler glede i hverdagen, kommer jeg meg ut der jeg har sjø, fjell eller skog rundt meg. Og så forsøker jeg å legge vekk alle negative tanker, bekymringer og stress, og bare VÆRE tilstede.

Nå om dagen er vi på vei inn i høsten, og selv om høsten bærer med seg regn, vind og kaldere dager, er det også så mye vi kan finne glede i. Ta for eksempel fargene på løvet fra trærne – fra grønt, til gult, til gnistrende rødt… Rett og slett til å bli i godt humør av 🙂

Bilde av løvranker på bakken, der den ene er rød. Det er en av de små tingene i hverdagen som vi kan glede oss over.
Midt i det grønne, ligger en ranke av rødt løv og roper: «Se meg!» Og det gjorde jeg, og måtte bare ta det med i form av et bilde.

De små tingene

De små… tingene…
kan ha… stor… verdi…
når du… bare…
legger merke… til dem

De små… tingene…
kan gi… stor… glede…
når du… bare…
tillater dem… å glede… deg

De små… tingene…
du… kan gi…
kan være… til stor… glede…
for andre… som våger…
å ta… i mot

Kan de små tingene gjør en forskjell for andre?

Når vi var barn, plukket vi blomster til mor – gjerne løvetann, eller noen riktig pjuskete eksemplarer av en eller en annen blomst. Vi ville jo så gjerne glede mor, og stolte gikk vi for å levere dem. Vi som barn så bare skjønnheten i blomstene, ikke manglene.

De fleste mødre er heldigvis smarte nok til å takke pent og uttrykke glede over gaven fra barnet, og til å se hensikten bak. Men det finnes også mødre som ikke reagerer på den måten, og hva skjer da – hvis mor kritiserer den «fine» buketten som barnet kommer med?

Det som skjer, er at barnet blir fratatt gleden ved å gi. Lyset slukker i barneøynene, og om et barn opplever tilsvarende over lengre tid – fra foreldre, lærere, venner eller andre – glemmer det at det går an å gjør små ting for å glede. Og glemmer å glede seg selv…

Eller husker du hvordan du som barn kunne finne et skjell på stranden, eller en stein langs stien? Husker du hvordan du så på dette som små skatter som du gjemte på, og som du tok frem når du trengte å glede deg over noe?

En halvdel av et blåskjell - liggende på sanden og med sand oppi, samt litt tang på ene siden.
Selv om vi ikke er barn lengre, er det fortsatt mulig å glede seg over et skjell på stranden… Forutsetningen er at vi først legger merke til det…

Kanskje er du en voksen som har glemt hvor lett det er å glede seg, eller hvor lett det er å glede andre? Fordi du selv har blitt fratatt gleden så mange ganger. Eller fordi livet har gitt deg litt for mange tøffe tak…

Det er aldri for sent

Vit da at det aldri er for sent å begynne å glede seg – over små eller store ting. Og ikke minst – det er aldri for sent å begynne å glede andre – å gjøre andres dag litt lettere og lysere.

Gi et smil, eller et kompliment. Ring noen du ikke har snakket med på lenge, eller kjøp en blomst og stikk innom noen du vet har det vanskelig. Det er ikke så mye som skal til!

Og vet du hva? Når du gjør noe for å glede andre, blir du selv gladere også. Altså dobbel virkning 🙂

Fortell meg gjerne hva du har gjort i det siste – for å finne glede for deg selv, eller for andre.

Glad hilsen fra Anne Belizama

Har du en utfordring? Nå kan du booke en gratis-time for å få en prat om det du sliter med! Klikk her for gratis-time!

P.S. Vil du ha mer gledes-inspirasjon? Da kan kanskje dette innlegget være noe for deg: Gleden ved glede