Nye vaner

Har du tenkt på at det du gjør hver dag, er vaner du har tilegnet deg gjennom livet. Enten ved ubevisst å etterligne andre (slik vi gjør som barn) eller ved bevisste valg, der vi har gjentatt en handling så mange ganger at det har blitt en vane.

Har du tenkt på at dette gjelder ALT du (ubevisst) gjør i hverdagen? Og forstår du hvilke muligheter som ligger i det å innse at dette er sant? Forstår du hvilke muligheter dette gir deg, til å skape deg akkurat det livet du ønsker deg?

Vet du hvordan du kan bruke dette du nå vet, til å endre på alle gamle vaner som ikke gagner deg lenger (selv om de kanskje gjorde det en gang). Hvordan du skal gjøre livet ditt gladere og lettere, og med mindre stress…

Hvordan kan du få nye vaner?

Det første du må gjøre, er å finne ut hva du ønsker deg i livet. Og hva du ikke lenger vil ha i livet ditt. Lag en liste med to kolonner – en for hver av disse. (Det vil ofte komme opp flere ting når du jobber med dette, så anse aldri denne listen som komplett – bare som et arbeidsverktøy.)

Det andre du må gjøre, er å bli bevisst hvilke vaner du har som gjør at du ikke har det livet du ønsker deg. Hvis du f.eks. ønsker å gå ned i vekt, og en av vanene dine er en kopp kaffe og en liten kake / søt kjeks hver ettermiddag – tror du at det vil få deg til å gå ned i vekt? Eller om du er arbeidsledig og du starter dagen med å stå opp kl. 9, for så å ta deg en lang og god frokost… og du er klar til å starte jobbsøkingen kl. 12… Tror du at det vil gjøre det lettvint for deg å komme i jobb igjen?

Nye vaner er smart om du vil slanke deg, og du vanligvis drikker kaffe og spiser kake om ettermiddagen... Bilde av cappuccino og kake.
Blir du slank om dette er ettermiddagsrutinen din? Eller kan du bytte ut kaffe og kake, med grønnsaker og dip, og likevel kose deg?

Eller om du har vaner som går ut på det motsatte av det du skulle gjort… F.eks. så trenger du en ny bil, og du vet at du må ha et kontantbeløp før du kan få lån. Men istedenfor å sette av en sum til dette hver måned, bruker du pengene på «dilldall» du egentlig ikke trenger.

Hvordan er det i ditt liv?

Det finnes masse andre eksempler – så forsøk å ta et overblikk over ditt eget liv.

For det tredje må du identifisere hvilke vaner du må bytte til, for å få det du ønsker. Og hvilke vaner du må bli kvitt for å få vekk det du ikke vil ha. Er det vanskelig å se dette klart på egen hånd, anbefaler jeg deg å be om hjelp – enten av en venn som kan hjelpe deg å belyse dette, eller av en coach.

Så da er det vel bare å sette i gang, eller…

Vil du ha informasjon om nye innlegg, andre tips og nyheter fra Belizama? Legg igjen e-postadressen din: Klikk her

Men – Hei – Du vet kanskje ikke helt hvordan du skal få nye vaner? Da skal jeg fortelle deg det! Det vi snakker om er:

Affirmasjoner og positive gjentakelser for nye vaner

Jeg sier: Positive gjentakelser! Det nytter ikke å fortelle vår underbevissthet (også kalt «det ubevisste») hva vi IKKE vil ha. For vår underbevissthet er vårt «klokere jeg» som vet hva som er best for oss, men som har et par begrensninger…

Den ene er at underbevisstheten på ingen måte klarer å forholde seg til ordet «IKKE». Hvis du sier til deg selv at du ikke er stresset, vil Det ubevisste oppfatte bare «stresset». «Ikke sint» blir til «sint», osv.

Den andre «begrensningen» til Det ubevisste, er at det vil ta vare på oss. Og noen ganger fører det til at vi stopper oss selv fra å gjøre nye ting, fordi Det ubevisste har en feilaktig oppfatning av at det er tryggest for oss å la ting være uforandret.

Bilde/tegning av nevroner i hjernen og masse ord om hva hjernen inneholder, som f.eks. følelser, tro, tanker, m.m.
I hjernen vår er det en uendelig mengde «baner» som holder på informasjon om alt vi er og gjør. Noen av banene er ikke lenger tjenlig for oss, og vi må skape nye.

Vi må «overdøve» Det ubevisste

Derfor må vi bruke vår bevissthet til å «overdøve» Det ubevisste når vi skal ha nye vaner. Men når vi forteller Det ubevisste (altså underbevisstheten vår) nye ting – på riktig måte – mange nok ganger, vil det bli en indre sannhet som Det ubevisste så vil verne om. Det blir da en hjelp for oss til å oppnå det vi vil.

Neste uke skal jeg snakke mer om affirmasjoner og positive gjentakelser. I mellomtiden råder jeg deg til å gjøre punktene over. Da er du klar til å ta fatt på å «installere» nye vaner fra neste uke.

Lykke til 🙂

En god og nyttig uke ønskes deg fra Anne Belizama

Har du en utfordring? Nå kan du booke en gratis-time for å få en prat om det du sliter med! Klikk her for gratis-time!

P.S. Forrige ukes innlegg var starten på dette temaet om nye vaner. Det finner du her: Alt kan forandres