Når livet ikke blir som du hadde tenkt…

Du har sikkert hørt uttrykket: «When life gives you lemons, make lemonade»… Altså når livet gir deg sitroner (noe surt) så lag limonade (noe godt).

For mange av oss kan det bli mange «sitroner» gjennom livet, og da gjelder det å klare å snu livet og hendelsene om til noe som er positivt og bra.

Ikke alltid så lett – jeg vet det… Men med trening går det bedre 🙂

Det er ditt valg

Det er faktisk kun du som kan velge hvordan du vil takle det som skjer deg. Og siden jeg nå begynte med et ordtak, kan jeg ta med et til:

«Det er ikke hvordan du har det… men hvordan du tar det.»

Og det er veldig riktig. Du kan velge å la deg overvelde og miste motet, når ting ikke går som du hadde tenkt. Eller du kan se på det som en utfordring og en mulighet til å lære noe nytt – om deg selv, eller verden.

Noen ganger er det lett å la seg overvelde og bare se det som er negativt.

Se det positive

Når livet presenterer deg med uforutsette hendelser – begynn med å lage en liste over hvilke fordeler du kan ha/få i din nye situasjon. Unngå å starte med å tenke på alle ulemper, eller gremmes over det som gikk galt.

Om du f.eks. mister jobben. Hvilke muligheter gir det deg til å velge en ny karriere, til å utdanne deg videre, til å finne en jobb som er nærmere der du bor, e.l.

Den typen tankegang kan brukes på det meste i livet, selv om noen av de slagene vi blir tildelt krever en del mer bearbeidelse, slik som alvorlig sykdom og dødsfall.

Likevel – jeg kjenner flere som sier at om de ikke hadde blitt alvorlig syke, ville de ikke fått det fantastiske livet de har i dag.

Ny måter å tenke på

Det handler om å snu tankegangen. Fra vanskelighet til mulighet. Det handler om å trene hjernen til å tenke i nye baner. Og det handler om å gripe nye muligheter, om å våge noe annet.

Når du lærer deg å tenke på nye måter. Lærer deg å se muligheter, istedenfor vanskeligheter. Lærer deg å fokusere fremover, istedenfor å gremmes over det som var eller kunne vært… Da blir livet mye lysere, og du kjenner på større glede.

Når du ser mer positivt på livet, får du mer glede og alt virker lysere og mer fargerikt.

Trenger du hjelp til å tenke på nye måter? Da kan en coach være tingen, og jeg står klar til å hjelpe deg. Book en gratis samtale her: Gratis coaching-samtale.

Vårlig hilsen
Anne Belizama

Frykten er farligere enn viruset…

En dobbel utfordring

Nå i disse dager har vi en dobbel utfordring…

For det første, har vi et virus (Korona) som herjer verden rundt, og har satt mange land i en unntakstilstand. Så også for Norge – vårt eget lille land.

Og den andre utfordringen, er folks frykt – som dessverre forsterkes og underbygges av alt vi ser og hører.

En ting er media, som smører så tykt på som de kan. En annen ting er alle slags eksperter som forteller oss hvor farlig dette er. For ekspertene har jo rett, ikke sant?

Men for all del – det er ikke sånn at jeg ikke har respekt for råd fra eksperter. Det er bare det at forskjellige eksperter uttrykker totalt forskjellige ting… Så hva skal jeg tro på?

Det blir den totale forvirring, og forvirring og usikkerhet leder til Frykt. Og frykten får oss til å gjøre og si de «rareste» ting.

Frykt kan til en viss grad brukes for å oppnå spesielle handlinger hos en gruppe mennesker. Det brukes av myndigheter og bedrifter verden over, for å ha kontroll på innbyggere eller ansatte. Og vi bruker det i samkvem med andre mennesker i privatlivet, og overfor våre barn. Det kan gi oss kontroll…

Men blir frykten for stor, blir det vanskeligere å kontrollere massene, og mye uforutsette ting kan skje. Og når frykten kommer ut av kontroll, må vi ty til straff og undertrykkelse…

Hvordan møter vi frykten?

Det er ganske interessant å se hva som skjer i Norge nå. Allerede den dagen det ble bestemt at skoler skulle stenge og mange ble oppfordret til hjemmekontor, var det som om noen trykket på en bryter som kalles «hamstre nå»… enda det ble poengtert at butikker kom til å fortsette å være åpne og få jevnlig påfyll av varer.

I sosiale medier begynte folk å hakke på hverandre (ennå mer enn vanlig) og bli mer og mer usaklige – fordi de er redde. Og noen prater om dette viruset hele tiden, eller leser alt som alle skriver.

Egentlig møter vi frykten med mer frykt…

Istedenfor å trekke pusten dypt og puste med magen, begynner vi å tenke oss de mest utrolige scenarioer for hva som KANSKJE kan komme til å skje i tiden fremover. «Alle» kommer til å dø. «Alle» går konkurs. «Hele» Norge bukker under… osv.

Og – om vi føler at det ikke er noe vi kan gjøre selv, dvs. at vi ikke har kontroll, kommer det mange «rare» reaksjoner.

Noen velger å stikke hodet i sanden og tenke at ingenting skjer, andre begynner å forberede seg på alt det verste. Noen kan ikke stikke hodet ut av døren uten fullt verneutstyr, andre inviterer til sammenkomster…

Barn som gjemmer seg og er redd.
Det hjelper ikke å gjemme seg. Du må erkjenne og konfrontere frykten din, enten det er frykten for Korona viruset, eller en helt annen frykt.

Du må isteden erkjenne frykten din og håndtere den. Se objektivt på hva du er redd for og hvorfor. Dele opp i det som er reellt farlig her og nå, og det som er tenkte og potensielt farlige situasjoner som KANSKJE kan oppstå.

La oss sammen begynne å tenke mer i VI!

Det som er noe av det verste er likevel at det har blitt så mye JEG, MEG og MITT tankegang… Og det i en tid der vi isteden bør stå sammen og være solidariske. OG – vi må være snille mot hverandre – uansett om en annen person gjør noe som vi synes er feil.

La oss stå sammen i denne vanskelige tiden! Og la oss ta vare på oss selv og hverandre.

Jeg oppfordrer ikke til klemming i disse tider, men til å smile mer – til alle du møter. Og forsøk å være mer tolerant overfor andre som mener noe annet enn deg. Ta kontakt på telefon med noen du ikke har snakket med på lenge. Start en videosamtale, slik at dere kan «sees».

Og til alle dere som nå er hjemme i karantene eller med hjemmekontor, og som plutselig har både partner og barn i samme hus 24/7… Tenk litt over hvor privilegerte dere er, som har en familie som er glad i dere. Det er ikke alle som har det. Vær snille med hverandre <3

Kjenner du derimot at det begynner å «koke over» for deg i dagens situasjon? Da skal du vite at det har mindre med situasjonen å gjøre, og mer å gjøre med at du har uforløste ting i ditt eget indre… Da kan det være greit å investere i en coach/rådgiver.

Jeg kan hjelpe deg! Du bestiller første timen som en gratis time, og det gjør du her: Bestill gratis coaching online.

Ta vare på deg selv, og pust med magen! Det blir bedre etterhvert.

Virtuell klem fra Anne Belizama

P.S. Andre innlegg fra meg finner du her på bloggen: Inspirasjon og tips

En ny start

Noen ganger må du bare starte på nytt…

Noen ganger må man bare revurdere det man gjør, og kanskje starte helt på nytt. «Nullstille» livet… Eller i alle fall – gjøre en del endringer. Og det er jo en ekstra god anledning til det nå, når vi akkurat har begynt på den første vår-måneden 🙂

Det gjelder for oss alle, i alle deler av livet. Det gjelder både hva vi jobber med, eller hvordan vi har det privat.

Så lenge du ikke er fornøyd med det du gjør, eller der du er i livet, har du en plikt til selv å gjøre det du kan for å endre situasjonen din til det bedre. Ikke sitt og klag på alt og alle, eller forvent at andre skal gjøre endringene for deg.

Noen ganger er det små justeringer som skal til, og andre ganger er det endringer som føles som et personlig «jordskjelv». Noen ganger klarer man å gjøre forandringene selv, andre ganger er det godt å ha noen som hjelper.

Det er noe jeg har kjent på selv i det siste også – at det er noe som ikke helt stemmer. For min del har det både vært helseutfordringer og hvordan ting går i firmaet. Og nå begynner jeg så smått å få lagt på plass alle puslebrikkene som er livet mitt.

Naturbilde - holmer og sjø.
Når man trenger en pustepause eller ny inspirasjon, er naturen den beste hjelper. Dette er en av mine «tenke-plasser» når jeg trenger å nullstille meg og starte på nytt.

Belizama i endring

Når det gjelder helseutfordringene, skal jeg dele mer med dere en annen gang. For jeg vet at mange vil kjenne seg igjen. Men det jeg skal snakke litt om her, er firmaet Belizama.

Belizama har eksistert i en del år (fra 2009). Først som et enkeltpersonforetak, deretter som et aksjeselskap. AS’et ble dannet i 2016, og planene var mange og store – akkurat som det er for så mange av oss.

Så kom hverdagen og virkeligheten, og planene måtte nedjusteres og endres. Stadig skjedde det noe, og da var det ikke like enkelt å holde stø kurs forover…

Sist høst trodde jeg at jeg hadde staket opp veien videre, men jeg ser nå at det fortsatt må endringer til. Og da er det faktisk bare jeg som kan ta tak i det (selv om jeg naturligvis kunne skyldt på en hel masse ytre faktorer som var utenfor min kontroll…).

Veien videre

Akkurat hvor veien går videre, vet jeg i skrivende stund ikke helt. Fortsatt er det mye som må revurderes og komme på plass. Hvor skal fokus være? For det er jo så enormt mye jeg ønsker å gjøre…

Det jeg vet, er at jeg fortsatt er her for deg om du trenger meg som din coach. Jeg vil også fortsette å skrive innlegg på bloggen – forhåpentligvis til glede og inspirasjon. Men jeg skal gi meg selv lov til å skrive litt mer «sporadisk» og ikke på en fast dag hver uke. Og noen ganger går det kanskje noen uker, eller til og med et par måneder uten den store aktiviteten.

Men det jeg ønsker meg aller mest nå, er innspill fra deg – på hva du ønsker at jeg skriver om her på bloggen min. Er det noen emner du gjerne vil høre mer om? Send meg gjerne en e-post på: anne@belizama.no eller legg igjen en kommentar her på bloggen.

Benytt deg også gjerne av en gratis online coaching-time. Du kan registrere deg her: Gratis coaching-time.

Glad vår-hilsen fra Anne Belizama

P.S. Du finner tidligere innlegg her på bloggen: Inspirasjon og tips

Har tiden fått vinger?

HVOR BLE TIDEN AV????

Jeg ser med «skrekk» at vi snart er ferdige med november, og jeg synes det akkurat har vært august – da jeg hadde så mye planer for hva jeg skulle gjøre utover høsten… Vel – november har vært laaaang da – med alt gråværet, men likevel – det føles som om høsten «ble borte» på et øyeblikk…

Nå er det jo ikke sånn at tiden går noe sted da… Men – vet du hva? Igjen glemte jeg å ta hensyn til «de tre T’er»… Ting Tar Tid! Og «glemte» helt at jeg bare er én person og at døgnet bare har 24 timer…

Sort-hvitt-bilde av kvinne som er bøyd fremover, og tegning av mange klokker bak henne. Symbol på at den dårlige tiden overvelder oss.
Noen ganger føles det litt overveldende med alt vi har å gjøre, og en følelse av at tiden bare flyr av sted…

Da er det jeg må sette meg ned og gjøre opp status! Er det nå egentlig sånn at jeg ikke har fått gjort noe som helst av det jeg hadde tenkt meg? Eller hadde jeg rett og slett bare planlagt for mye? Hva har jeg egentlig gjort?

Vær ikke for streng med deg selv!

Ofte lager vi mål og to-do-lister som er fullstendig hinsides hva som er mulig for et menneske å klare i løpet av noen måneder. Og så klandrer vi oss selv, og synes vi har gjort alt for lite…

Når jeg begynte å ta en liten «opptelling» på høstens aktiviteter, fant jeg fort ut at jeg hadde gjort ganske mye. Absolutt ikke alt jeg hadde planlagt, men så hadde det jo dukket opp andre ting som måtte ordnes og fikses…

Og som vanlig – jeg hadde jo ikke satt av noe tid til, eller tenkt på, alle de tingene som dukker opp underveis, og som man må ta seg av.

Gi deg selv kredit for alt du har gjort!

Det jeg måtte gjøre, var å gi meg selv kredit for det jeg faktisk hadde gjort. Og jeg måtte slutte å tenke på alt jeg ikke fikk gjort, og slutte å klandre meg selv for det. For det gjelder faktisk å fokusere på det som er positivt…

Det samme gjelder for deg: Gi deg selv kredit for det du faktisk har gjort. Slutt å tenke på alt du ikke fikk gjort, og slutt å klandre deg selv. Ikke trekk deg selv ned, men løft deg selv opp.

Bukett med lilla tulipaner i en vase.
Gi deg selv belønning for alt du gjør, istedenfor å være misfornøyd med det du ikke fikk gjort. F.eks. kjøp deg en bukett med blomster, til lyst og glede.

Og hvis det er noe som helst vi kan få ut av dette, så er det læring! Akkurat som med alle ting i livet. Vi kan evaluere og gjøre ting annerledes neste gang, men vi får ikke endret på det som allerede er gjort.

Og du – neste gang husker vi å sette av tid til alle de «uforutsette» tingene, ikke sant? Da blir vi nok mer fornøyde når vi gjør opp status. Eller – er du uenig med meg? Kom gjerne med et innspill 🙂

Rikelig tid ønskes deg fra Anne Belizama

Vil du ha informasjon om nye innlegg, andre tips og nyheter fra Belizama? Legg igjen e-postadressen din: Klikk her

Flere innlegg finner du på bloggen: Inspirasjon og tips

Vi får aldri for mye kjærlighet…

Sist uke skrev jeg om hva litt varme og kjærlighet kunne gjøre for noen blomsterknopper… og for mennesker. Og kjærlighet – det får vi vel aldri for mye av…

Derfor tenker jeg at det temaet fortjener å få lys på seg en gang til. Det er mindre enn en måned igjen til jul, og mange har helt sikkert begynt julestresset for lenge siden… men…

Husker du å være god mot deg selv og andre?

Tar du deg tid til å smile, eller si noen hyggelige ord til de du møter på din vei? Traller du litt på en julesang, eller stopper for å glede deg over alle vakre juledekorasjoner og lys som befinner seg overalt i disse førjulstider… Eller er du sur og stresset, og ønsker alt og alle «dit pepper’n gror»?

Det skal så lite til – for å gjøre dagen bedre – både for deg selv og andre. Smil! Si noe hyggelig til deg selv og de du møter! Syng en sang! Dans i regnet!

Det er noe som heter: «Fake it till you make it!» Og det tror jeg vi skal være flinkere til… Lat som om du er glad, helt til du blir det. Tenk deg at du har god tid og er avslappet, helt til det kjennes sånn. Eller – hvilke forslag har du?

Håper at jeg i alle fall kan spre litt glede med et av mine dikt igjen – om nettopp: Kjærlighet…

Kjærlighet

Som en… rosenknopp… så skjør…
og lett… å knuse… i sin… spede begynnelse

Og likevel… så sterk…
så full… av muligheter

Med kimen… i seg… til å… vokse…
å folde… seg ut

Lilla blomst

Til å bli… stor… og vakker…
til å… glede… en annen

Gjennom vind… og regn…
gjennom sol… og tørke…
gjennom natt… og dag

Vil den… vokse… og folde seg… ut…
om den… ikke blir… stengt… inne

Alt som… må til…
er… at den… får… vokse fritt…
og får… litt næring… nå… og da

Ønsker deg glade og fine førjulsdager, og en glad adventstid 🙂

Glad og lett klem fra Anne Belizama

Vil du ha informasjon om nye innlegg, andre tips og nyheter fra Belizama? Legg igjen e-postadressen din: Klikk her

Flere innlegg finner du på bloggen: Inspirasjon og tips