Frykten er farligere enn viruset…

En dobbel utfordring

Nå i disse dager har vi en dobbel utfordring…

For det første, har vi et virus (Korona) som herjer verden rundt, og har satt mange land i en unntakstilstand. Så også for Norge – vårt eget lille land.

Og den andre utfordringen, er folks frykt – som dessverre forsterkes og underbygges av alt vi ser og hører.

En ting er media, som smører så tykt på som de kan. En annen ting er alle slags eksperter som forteller oss hvor farlig dette er. For ekspertene har jo rett, ikke sant?

Men for all del – det er ikke sånn at jeg ikke har respekt for råd fra eksperter. Det er bare det at forskjellige eksperter uttrykker totalt forskjellige ting… Så hva skal jeg tro på?

Det blir den totale forvirring, og forvirring og usikkerhet leder til Frykt. Og frykten får oss til å gjøre og si de «rareste» ting.

Frykt kan til en viss grad brukes for å oppnå spesielle handlinger hos en gruppe mennesker. Det brukes av myndigheter og bedrifter verden over, for å ha kontroll på innbyggere eller ansatte. Og vi bruker det i samkvem med andre mennesker i privatlivet, og overfor våre barn. Det kan gi oss kontroll…

Men blir frykten for stor, blir det vanskeligere å kontrollere massene, og mye uforutsette ting kan skje. Og når frykten kommer ut av kontroll, må vi ty til straff og undertrykkelse…

Hvordan møter vi frykten?

Det er ganske interessant å se hva som skjer i Norge nå. Allerede den dagen det ble bestemt at skoler skulle stenge og mange ble oppfordret til hjemmekontor, var det som om noen trykket på en bryter som kalles «hamstre nå»… enda det ble poengtert at butikker kom til å fortsette å være åpne og få jevnlig påfyll av varer.

I sosiale medier begynte folk å hakke på hverandre (ennå mer enn vanlig) og bli mer og mer usaklige – fordi de er redde. Og noen prater om dette viruset hele tiden, eller leser alt som alle skriver.

Egentlig møter vi frykten med mer frykt…

Istedenfor å trekke pusten dypt og puste med magen, begynner vi å tenke oss de mest utrolige scenarioer for hva som KANSKJE kan komme til å skje i tiden fremover. «Alle» kommer til å dø. «Alle» går konkurs. «Hele» Norge bukker under… osv.

Og – om vi føler at det ikke er noe vi kan gjøre selv, dvs. at vi ikke har kontroll, kommer det mange «rare» reaksjoner.

Noen velger å stikke hodet i sanden og tenke at ingenting skjer, andre begynner å forberede seg på alt det verste. Noen kan ikke stikke hodet ut av døren uten fullt verneutstyr, andre inviterer til sammenkomster…

Barn som gjemmer seg og er redd.
Det hjelper ikke å gjemme seg. Du må erkjenne og konfrontere frykten din, enten det er frykten for Korona viruset, eller en helt annen frykt.

Du må isteden erkjenne frykten din og håndtere den. Se objektivt på hva du er redd for og hvorfor. Dele opp i det som er reellt farlig her og nå, og det som er tenkte og potensielt farlige situasjoner som KANSKJE kan oppstå.

La oss sammen begynne å tenke mer i VI!

Det som er noe av det verste er likevel at det har blitt så mye JEG, MEG og MITT tankegang… Og det i en tid der vi isteden bør stå sammen og være solidariske. OG – vi må være snille mot hverandre – uansett om en annen person gjør noe som vi synes er feil.

La oss stå sammen i denne vanskelige tiden! Og la oss ta vare på oss selv og hverandre.

Jeg oppfordrer ikke til klemming i disse tider, men til å smile mer – til alle du møter. Og forsøk å være mer tolerant overfor andre som mener noe annet enn deg. Ta kontakt på telefon med noen du ikke har snakket med på lenge. Start en videosamtale, slik at dere kan «sees».

Og til alle dere som nå er hjemme i karantene eller med hjemmekontor, og som plutselig har både partner og barn i samme hus 24/7… Tenk litt over hvor privilegerte dere er, som har en familie som er glad i dere. Det er ikke alle som har det. Vær snille med hverandre <3

Kjenner du derimot at det begynner å «koke over» for deg i dagens situasjon? Da skal du vite at det har mindre med situasjonen å gjøre, og mer å gjøre med at du har uforløste ting i ditt eget indre… Da kan det være greit å investere i en coach/rådgiver.

Jeg kan hjelpe deg! Du bestiller første timen som en gratis time, og det gjør du her: Bestill gratis coaching online.

Ta vare på deg selv, og pust med magen! Det blir bedre etterhvert.

Virtuell klem fra Anne Belizama

P.S. Andre innlegg fra meg finner du her på bloggen: Inspirasjon og tips